När en pappa väljer att ta ut sextio i stället för trettio föräldradagar ökar mammans framtida inkomst med i genomsnitt sju procent.
Om pappan är hemma en månad ”extra” under normala arbetsperioder ökar mammans framtida inkomst med tio procent. Kvinnornas inkomster gynnas om papporna tar ut ledighet vid andra tider än under sommaren och kring jul.För mamman har det stor roll om pappan tar ut mer föräldraledighet, det betyder mycket för hennes framtida inkomster. När det gäller pappor finns inte motsvarande samband, deras lön påverkas alltså inte av hur mycket mamman är hemma.
Hela artikeln i DN
tisdag 11 maj 2010
Mamma tjänar mer om pappa är hemma...
Det kommer fler och fler argument för en jämställd föräldraledighet och fenomenet undersöks ur olika perspektiv. Oftast handlar det om ekonomiska aspekter, eftersom påståenden om att en delad föräldraförsäkring är bra för barn och föräldrar för många inte verkar räcka som argument. Nu senast visar en avhandling i nationalekonomi hur ett jämnt uttag av föräldraledigheten påverkar människors framtida löner. Forskaren har bl.a kommit fram till att:
Etiketter:
ekonomi,
föräldraförsäkring,
föräldraledighet,
inkomst,
lön,
löneskillnader,
mammor,
pappor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för det, toppenbra argument att drämma i huvudet på obstinata pappor och mammor när de tjatar om att de inte har råd att låta pappan vara hemma!
SvaraRadera