lördag 1 maj 2010

Är blommigt inget för pojkar?

Häromdagen fick jag ett mail från Polarn o Pyret som jag vanligtvis gillar för att de brukar ha en del plagg med roliga könsneutrala mönster. Visst har de, liksom alla andra kedjor, även det vanliga utbudet med den urtråkiga indelningen i färgglada flickkläder och dystrare pojkkläder, men de har oftast också en kollektion med plagg som passar alla barn.

Just nu har de en kampanj som de kallar I full blom. De blommiga mönstren är verkligen jättefina, åtminstone enligt en 70-talsnostalgisk förälder som jag.
Men, finns de där fina blommönstrena i pojk- eller "barn"modell? Nej naturligtvis finns de enbart i flickmodell (läs: olika varianter av klänningar).

Måste jag alltså köpa klänningar för att min pojkunge ska få ha blommiga kläder? (Inte nödvändigtvis mig emot men jag misstänker att det hindrar ganska många andra föräldrar därute från att klä sina pojkbarn i mönstrat.)

Nej, fram för könsneutrala modeller av tröjor och byxor, med mönster av alla möjliga slag, i alla möjliga färger. Låt variationerna bland barnkläderna vara så stora att alla smaker får plats!

Om Polarn o Pyret ska fortsätta såhär så har faktiskt varken jag eller pyret någon lust att vara deras polare längre.

5 kommentarer:

 1. Jag minns en kampanj som PoP gjorde, för 1-2 år sedan. Stora skyltar i taket när man kom in, med texten "Vi gör inte kläder för pojkar och flickor - vi gör kläder för barn". Jag blev gott och glatt chock-förvånad. Dessutom hängde kläderna utan könsordning. Men nästa gång jag kom in var skyltarna borta och ordningen återställd. Jag läste sedan nånstans att en mixad ordning av deras kläder gjorts som test i några butiker. Suck.

  SvaraRadera
 2. Jomenvisst. De vet inte vilket ben de ska stå på och är så där härligt medelklassängsliga i sin strävan att fjäska in sig både hos svensson och de genusmedvetna. Man blir ju bara trött.

  SvaraRadera
 3. Och klänning.. jag menar kan man sitta och klättra och klänga som man vill i klänning? Nej.

  SvaraRadera
 4. Du kan köpa en solhatt, det gjorde vi. Men jag håller med dig!

  SvaraRadera
 5. Solhattarna var fina men jag tycker inte de räcker som unisexalibi för PoP, om man säger så. :)

  SvaraRadera