måndag 24 maj 2010

Konsten att köpa ett par jeans i stl. 74 centilong

Idag blev jag påmind om en händelse som jag var med om när jag stod i kön på Polarn och pyret för några år sedan. Pappan framför mig vädjade till kassörskan om råd - kunde verkligen hans son ha de där jeansen han just tänkte betala? Kassörskan såg frågande på honom, det var ett par helt raka, blå jeans med resår i midjan i stl. 74. Ja, det finns väl ingen "flickig" detalj på, undrade han? Hon skrattade då och försäkrade att de där jeansen fungerade lika bra på båda könen.
Ja ja, sedan dess har barnkläder och kön diskuterats och avhandlas, uppmanande brev till klädkedjorna har skrivits, könsneutrala kollektioner har letat sig in i de vanligtvis så könade butikskedjorna. Men ändå.

Idag på H&M såg det ut som vanligt. Det blev en klänning till den allra första skolavslutningen. Och vi ställde oss i kön. Mamman framför, med bäbis i stl 74 vänder sig plötsligt mot mig och utbrister: Dom är väl inte för flickiga??" Möjligen kom mitt svar lite för fort och lät lite för högt. Möjligen förstod hon på betoningen av mitt "NÄÄÄEEJ!!! att frågan hon ställt gällande ett par raka, blå jeans i stl. 74, kanske inte var helt genomtänkt. Hon cashade in och gick.
Bild från webbklädbutiken ecoloco som enligt sig själva säljer ekologiska barnkläder som i största mån är unisex.

3 kommentarer:

  1. Jag känner en designer på Kapp-Ahl, och hon plus alla hennes kollegor klär sina barn i unisex och sjuttiotalsliknande så mycket det bara går.

    Men alltid när de försöker designa och lansera könsneutrala kläder, så ligger de kvar i lådorna och samlar damm. Ingen köper dem.

    Stående skämt bland dem är att när ett flickplagg ska designas så börjar man med bubbelgumsrosa och framför allt GLITTER! Sen kan det se ut hur faen som helst, det säljer ändå.

    SvaraRadera
  2. Hm. Konstigt. Men jag funderar på om det hänger ihop med barnens egna klädval. En slags ond cirkel av bad taste:-) En del av kläderna på Tweenieavdelningarna gör att tjejerna ser ut som små prostituerade och pojkarna som actionhjältar. Föräldrar verkar ju tycka att det är helt okej att deras barn ser ut så. Svårt som förälder att säga nej när gossebarnet endast vill ikläda sig spiderman kläder och när tösebarnet alltid vill vara prinsessa? Läste om en förskola i Göteborg där man uppmanar föräldrarna att undvika kläder med tydliga könsmarkörer, eftersom fokuset hamnar på barnens utseende. Typ att ett barn med batmandräkt får en klase gossar runt sig som är impade av klädvalet, inte av barnet som person.

    SvaraRadera
  3. Vi har väl tagit in rosa klänningar då och då - även om vi försöker hålla oss till unisex...det roliga är att det inte varit någon åtgång åt de rosa klänningarna. Det finns väldigt många föräldrar som mer än gärna anstränger sig lite extra för att hitta kläder utan Hello Kitty och Batman.

    Läs mer om varför vi satsar på unisex:
    http://www.ecoloco.se/index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=43

    SvaraRadera