lördag 19 december 2009

pappaprylar.se - ett eget rum för frustrerade shoppingpappor?

Jag såg en annons från pappaprylar.se och surfade in med vindens hastighet. I denna webbutikernas guldålder är förstås allting möjligt. Med en värld full av mammaaffärer, mammatidningar och mammaforum tyckte de två papporna att det var dags för den första barnbutiken riktad till pappor. Så här motiverar de sin affärsidé i en intervju:

"Pappor har varit föräldralediga länge, men alla reklamutskick om barn är till mammorna och det finns tusen tidningar för mammor och forum på nätet. Vi vill könskriga samtidigt som vi vill nå en köpstark målgrupp"

Så vad är det som pappaprylar.se har att erbjuda?
Jo, vi hittar det vanliga utbudet av prylar som anses behövas nu för tiden, men med ett urval som sammanfattas av design och kvalitet. En barnsäng för 7595 kronor är bara en av många mycket kostsamma produkter i butiken. Det är mer funktion än krimskrams. Det är mer hippt än mysigt. I kategorierna babymonitorer, barnvagnstillbehör, barn i bil finns det tekniska prylar och smarta innovationer. Inte så mycket kläder och annat blingbling.

Vid en snabb genusanalys av sortimentet, så lyfter jag på ögonbrynen åt skötväskorna av märket "Dadgear", som "har allt man kan förvänta sig av en skötväska utan att se ut som en". Okej. Pappor ska inte se ut som om de byter blöjor eller? Och under rubriken Bärselar hittar man just bärselar. Inte en enda bärsjal, som annars är så populärt idag. Vid närmare eftertanke. Det är faktiskt väldigt sällan jag ser pappor med dessa sjalar. Och nu får jag det bekräftat på pappaprylar.se. Bärsjalar verkar inte vara för män.

När jag kollar in de webshoparna som riktar sig till mammor, typ mamabarnshop.se och mammashop.se, så domineras sortimentet av produkter som har med graviditet och amning att göra, vilket därmed inte gör det så konstigt att de riktar sig till kvinnan. Men det faktum att det mesta som har med barns omvårdnad att göra är kopplat till mamman gör att jag kan förstå att många pappor (och mammor, inkl. mig själv) är frustrerade över detta. Frågan är om pappaprylar.se kan råda bot på den frustrationen?? Vilken funktion fyller den här shopen? Kanske kan man få nyblivna fäder med feta plånböcker att känna sig extra pappiga i ett alldeles eget rum med alldeles egen shopping? För inte sjutton handlar det här om "könskrig"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar