torsdag 21 januari 2010

Föräldramöte del 1

Ikväll är det dags. Det är min tur att gå på föräldramöte. Jag har laddat i flera månader. Nu ska det ske. Jag ska be personalen berätta om sitt "genustänk".

Det är nämligen så, att utanför klassrumsdörren sitter en lapp där det står just detta. "Visst har vi genustänk" står det. Under texten har någon saxat en seriestrip där kontentan är att eftersom Benny jobbar här och kan ha klänning, typ, så är vi genusmedvetna. Jag har jagat upp mig sedan barnet började i förskoleklassen där i höstas. Jag förstår ju att det är ett skämt, dessutom ett internt skämt. Men för mig, som tycker att genusfrågor är bland det viktigaste som finns, blir det ett hån varje gång jag ser den där lappen.

Dessutom har jag betraktat både barn och personal med detta perspektiv och jag är bekymrad. Det verkar nämligen inte finnas ett uns av "genustänk". Det är svårt att välja ett enda exempel för denna korta form av textpublicering. Men låt mig berätta om första skoldagen. Mitt barn, av flickkön, möts av pedagogen. I hennes grupp går, vet vi sedan tidigare, fem pojkar och tre flickor. Bemötandet blir "Då ska vi se, ja, Emma kommer inte förrän på fredag, men Sonja är här, kom ska jag presentera dig för henne!"
I min värld visar pedagogen tydligt att min dotter förväntas ansluta sig till gruppen "flickor". Pojkarna var inte ens i sammanhanget värda att bli presenterade.

Detta var som sagt bara ett exempel.
Och ikväll är det alltså dags. Tjuren vid hornen. Varför är det så svårt?? Kanske för att jag för fem år sedan ställde samma fråga, och för tre år sen och för ett och ett halvt år sen. Och den uppgivenhet som följer är alltid så tung att bära.
Fortsättning följer...

5 kommentarer:

 1. Hej Simone. Viktig blogg du har. Jag förstod aldrig om du gillade mitt inlägg eller hänvisade mig hit för att visa var skåpet ska stå, liksom! ;)

  SvaraRadera
 2. Hamnade av en slump på ditt inlägg om manlighet och tänkte att du kanske hade intresse för våra frågor (vi är ett gäng föräldrar som bloggar om barnen, föräldraskapet och feminismen). Skulle förstås skrivit nån rad, men plikten kallade. Själv har jag lagt till dig i mitt RSS-flöde! Vi ses i blogosfären!

  SvaraRadera
 3. Och JA, ditt inlägg var mycket läsvärt!:-)

  SvaraRadera
 4. ...och hur gick det?

  SvaraRadera