söndag 3 januari 2010

PinkStinks - not

Kampanjen "PinkStinks" provocerar mej med sitt val av kampanj-namn. Kanske för att jag själv under en period valde att i stort sett helt bojkotta den rosa färgen när det gällde min egen dotter. Men det känns liksom också som att jag minns det där från min egen skolgång. "Rosa är töntigt." "Rosa är en tjej-färg."

Kampanjen vill peppa tjejers självkänsla och forma ett alternativ till "the culture of pink", vilken anses sätta utseende framför hjärna. Jättebra. Men ärligt: "PinkStinks"? Namnet provocerar säkert inte bara mej eller människor med liknande åsikter utan även dem som inreder sina hem med rosa fluff och rosetter.

Alternativet till "PinkStinks" är ett projekt som går under namnet "cool to be me". Ok, så jag är cool om jag väljer bort rosa då. Det är liksom först då jag som flicka kan vara mej själv. Nej, även om syftet är gott så irriterar det mej. För mej bidrar hela grejen bara till någon sorts lust att jävlarimej bevisa att rosa inte alls stinker, att rosa i själva verket bara står för det vi själva lägger i det och att säga att rosa stinker är lite som att bajsa feminismen i ansiktet. För flickor i vår kultur väljer gärna rosa. Många pojkar kanske också vågar välja rosa om vi vuxna inte väljer en traditionell macho-retorik.

Kolla gärna in vad PinkStinks kampanjar för! Tanken är god men namnet stinker...

1 kommentar:

  1. Hej!

    Vad glad jag blev näg jag hittade er, behövs verkligen stöd i denna könshysteriska värld;-) Såg att en grupp med namnet Feministiska föräldrar deltagit på Perspektivbyråns kurs och hittade sedan er blogg.

    Jag vill gärna vara med och skriva, är det möjligt?

    SvaraRadera