lördag 13 mars 2010

Genuspedagogik provocerar

Hamnar på Newsmill, tidningen på nätet som är folkets egen. En sån fin tanke. Men hur beter sig egentligen folket på en sån här sajt? Den frågan snurrar i min skalle efter denna första artikelläsning med tillhörande 78 kommentarer.

Artikel heter "Våldskulturen kring de små pojkarna måste bekämpas" och är skriven av Kajsa Wahlström. För dem som intresserat sig för genusfrågor, barn och förskola är namnet välkänt. Kajsa Wahlströms bok Flickor, pojkar och pedagoger kom ut 2003 och fick mycket uppmärksamhet. Undersökningsresultatet som låg till grund för boken konstaterade att pedagoger bidrog till att förstärka könsrollsmönster och ge barn olika förutsättningar utifrån könstillhörighet. Kajsa Wahlströms metod för att bryta ned dessa mönster var kompensatorisk genuspedagogik. Jag är själv inte övertygad om att det är rätt metod, att arbeta med flick- respektive pojkgrupper, men det fanns ändå mycket som Wahlström bidrog med i den här boken, som jag tror har haft betydelse ute på några av landets förskolor. Många började tänka på sitt eget beteende och sin egen betydelse i barngrupperna, även om man nödvändigtvis inte arbetade kompensatoriskt.

Tillbaks till Newsmillartikeln som Wahlström skrivit, 7 år senare. Läs själva, det är svårt att bli provocerad. Eller? Vid genomläsning av artikelns kommentarer verkar det som att ordet genuspedagogik är lika provocerande som ordet nazism.

Här är ett axplock.

"Att sånna som du får blanda dig i barns uppfostran gör att jag troligen aldrig kommer skaffa barn såvida jag inte flyttar från Sverige."

"Nu måste vi alla ställa upp och rädda barnen från genuspedagogerna. Barnen är små och oskyldiga och skall inte behöva utsättas för dessa ideologiska experiment."

"Är helt övertygad om att en påtvingad hjärntvätt av Wahlgren-modell ger betydligt större men i livet än att bara låta ungarna välja sina egna roller."

"Barnen måste befrias från genuspedagogerna så att pojkar som vill vara traditionella pojkar och flickor som vill vara traditionella flickor får vara det."

"Låt barnen göra som de själva vill utan att försöka införa kvasivetenskapligt trams och se istället till att våra unga pojkar kan hitta normala trygga män i sin vardag som förebilder."

"Vad bråkiga pojkar saknar och försöker kompensera är avsaknaden av trygga, kloka manliga förebilder. Genuspedagogiken hanterar inte det primala. Se till att 50 % av lärarna är trygga kloka män så slipper vi religiösa läror likt delar av genuspedagogiken. Kvinnor kan själva aldrig klara av att skapa de trygga männen. För det behövs manliga förebilder."

(Den sista är ju bara helt underbar!)

5 kommentarer:

 1. Skönt att du skrev det här. Påbörjade ett liknande inlägg. Det här var hundra gånger bättre. Mitt innehöll i princip bara ett antal olika variationer på meningen "Folk är verkligen dumma i huvudet.".

  /Kristian E

  SvaraRadera
 2. Jag har svårt att förstå att tron på individens fria förmåga att själv välja verkligen är så grundmurad hos många. "Låt barnen göra som de själva vill..." Ursäkta, men vad skulle vi ha för en skola då?

  Skrämmande många på lärarutbildningen säger sig ha tröttnat på genusperspektivet, de menar att de inte behöver tänka på ett strukturellt plan kring kön. De klarar att se individen och dess behov.

  SvaraRadera
 3. Kommentaren om "kloka manliga förebilder" och fler män i förskola och skola är faktiskt en riktig klok kommentar i botten. Det är bara att titta på förskolorna och första delen i grundskolan. I de skolor jag har varit på så är det mellan 90-100% kvinnor och det är naturligtvis inte bra på något sätt!

  Om du nu inte tycker det så säger det mer om din världsuppfattning och du framstår som en fundamentalist än någon som eftersträva jämställdhet.

  Varför ska vi ha 50% kvinnor i styrelserna när det är helt ointressant med 50% män i skolorna? Du tror inte det är effektivare med 50/50 av könen som båda visar respekt för varandra än en gäng feministpedagoger som inte riktigt vet vad de håller på med.

  Hoppas vi slipper fler publiceringar av er i media, suck...

  SvaraRadera
 4. "Barnen måste befrias från genuspedagogerna så att pojkar som vill vara traditionella pojkar och flickor som vill vara traditionella flickor får vara det."

  Härligt att man vill att barnen skall får avgöra för de är ju helt opåverkade av omgivningarna... NOT! Som Liv Strömkvist lade fram det i en serie häromsistens "barn är konservativa kristdemokrater", trygghetsknarkande och med tentakler ute så fort det handlar om att fackindela vardagen. Vi får nog ta och tacka media och reklamvärlden för en stor del av våra barns syn på samhället.

  SvaraRadera
 5. vilka är dessa trygga män som efterfrågas??
  barnen har genom tiderna mest uppfostrats av kvinnor ...

  SvaraRadera