tisdag 9 mars 2010

Om du inte visste

så kan jag berätta att mensblod är äckligt, och känns smutsigt. Det är pinsamt att använda binda, och svårt att använda tamponger. Det är svårt att prata om att få mens, ha mens och inget man vill låtsas om, överhuvudtaget.
Hur vet jag detta? Det kom ett brev, adresserat till min tonåring, ifrån SCA. Kalla det intuition eller rädsla för konspiration men jag pillade försiktigt upp brevet och läste hela den lilla boken om mens som låg i. Och vände och vred på informationen, som kändes märkligt lik den jag själv fick för 23 år sen eller så.
Det är väl bra att man får en bok om mens, och information om mensskydd, och rabattkuponger på vissa märken (inte helt otippat). Men varför handlade som mycket om att inte synas, inte berätta, inte märkas....varför så viktigt att ingen vet eller ens misstänker att du har mens? Nu vet ju jag, och många med mig, antar jag, att i princip hälften av befolkningen mellan 16-45 har mens. Det är ju några stycken.
Och vad kommer allt det äckliga och obehagliga ifrån? I dessa vampyrtider, hur kan lite blod, framkalla sådan skräck?
Nej, den boken fick gå till återvinningen. Normer är inte beständiga. Ska inte vara det. För 23 år sen kanske mens var äckligt och pinsamt, nu är det bara en kroppsfunktion bland andra, är man snorig snyter man sig, har man mens använder man mensskydd.

4 kommentarer:

 1. Kan direkt koppla på vad jag hörde från vår skola idag. En pappa berättade att han kritiserat uppdelningen av pojk- och flicktoaletter på skolan och slutligen fått en motivering till varför denna uppdelning existerar. Jo - de flickor som går i sexan och har fått mens, vill inte ha samma toalett som pojkarna, eftersom risken att pojkarna då skulle upptäcka att flickorna har mens och därmed säga kränkande saker till dessa flickor. Vad säger detta? Återigen, flickor ska gömma undan och smussla och hålla sig så långt borta som möjligt från pojkarna. Då har vi löst problemet. Vem kan ta tag i problemet på ett VETTIGT sätt??

  SvaraRadera
 2. som mamma till ett barn av flickkön ryser jag
  hade hoppats att vi kommit lite längre ...

  SvaraRadera
 3. Det borde vara allmänt känt att alla däggdjur har menscykler och det känns väldigt mycket 1800-tal att man skall nästintill sättas i karantän och anses som smutsigt när menstruationen kommer.

  SvaraRadera
 4. http://truthandfiction.wordpress.com/2010/03/18/muttradsla/

  Same same but different

  SvaraRadera